Новини

Родинні історії Незалежної України : у Вінниці провели інтеркультурний тренінг “Спогади про майбутнє”

07.09.2021

4 вересня у хабі "Місто змістів", в рамках реалізації Інтеркультурної стратегії та розробки Вітальної політики міста, було проведено тренінг, основною метою якого було залучити до спільного інтеркультурного діалогу представників різних національних спільнот міста, зокрема молоді, та більше поспілкуватися про те, що нас об’єднує.

Зростання різноманіття в суспільствах, збільшення культурної неординарності освітнього та ділового середовищ, посилене вивчення мов, життя та співпраця з представниками різних культур спонукають нас до необхідності набуття навичок з інтеркультурної компетенції. Ми намагались давати відповіді на питання: які навички є найважливішими, які особисті характеристики можуть сприяти у досягненні інтеркультурної компетентності. Якщо людина компетентна в одній культурі, чи є вона компетентна в іншій.

"Голос кожного варто почути" - основна ідея проєкту, кожного, хто стає частиною міста, незалежно від твого походження, з якого міста /країни приїхав/ла, бо ти твориш майбутнє свого міста".

Розпочали тренінг з історії свого імені, потім «подорожували» світом  від місць свого народження до місць, де ще б хотілося і мріється побувати - це була практично вся земна куля. Вибудували промені пам’яті – родинні і особисті, багато говорили про те, що нас об’єднує і як гоїти рани, зароблені попередніми поколіннями і не примножувати їх. «Кулінарна подорож» дала можливість розповісти по улюблені страви своєї родини.

Учасники та учасниці представляли одну вінницьку громаду та пов`язували себе з різними культурами та народами чи етносами (ми не навязували термінологій): українська, польська, єврейська, білоруська, чеська, татарська, російська, каракалпакська. До участі у тренінгу долучились і представники Ісламського дому м. Вінниці. Важливо, що прийняли правила взаємодії, ґрунтовані на повазі та прийнятті різноманітності.

На зустріч учасники принесли ті речі, які асоціюють зі своєю родиною, сімейні реліквії, що належать родині або роду. Для когось це і спогади, старовинна Біблія та ікона, сукня, яка передається у спадок з покоління в покоління, тощо. Все те, що говорить про приналежність, ідентичність, індивідуальність. Тренінг став можливістю розповісти історію свого роду, історію тієї шанованої речі, яку свято зберігають, пов'язану з історичними або релігійними подіями.

Проєкт реалізовано КП «Інститутом розвитку міст» в рамках Програми «Інтеркультурні міста», проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні» та за підтримки урядів Щвейцарії та Німеччини.