Новини

У ВІННИЦІ БУДУТЬ ДОСЛІДЖУВАТИ ПОХОВАННЯ НІМЕЦЬКИХ СОЛДАТ

27.08.2021

27 серпня розпочинаються пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни. Замовником робіт є Народна спілка Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні, а виконавцем спеціалізоване приватне підприємство «Пам'ять і слава».Про це сьогодні повідомили під час прес-конференції.

«Наше місто є прозорим, толерантним і відповідальним. Багато питань тієї війни ще не вивчені та не досліджені. Тому ми підтримуємо даний проєкт, і розуміємо, що пам'ять це дуже важливо, особливо для родин загиблих військових. Ми відкриті  і готові до співпраці», - сказала заступниця міського голови Галина Якубович.

В період німецької окупації Вінниці 1941-44 р.р. на території поруч з церквою Воскресіння Господнього (Хмельницьке шосе, 5) хоронили померлих німецьких військовослужбовців. Саме на цій території проводитимуться пошуково-ексгумаційні роботи. Робота Народної спілки в Україні ведеться відповідно до міжурядової Угоди про догляд за військовими могилами, яка була підписана 29 травня 1996 року.

«Хочу подякувати керівництву міста Вінниці за підтримку. Народна спілка Німеччини працює заради миру.  Наше завдання – віднайти захоронення солдат.  А потім  ми будемо доглядати за цими могилами. В Україні наша спілка  працює з 1996 року. За цей час ми маємо уже п'ять збірних кладовищ у різних містах України. Тепер ми хочемо ексгумувати велике німецьке кладовище у Вінниці», - розповів керівник представництва Народної спілки Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні Володимир Іоселіані.

Генеральний директор спеціалізованого приватного підприємства «Пам'ять і Слава» Родіон Гамзаєв зауважив, що вже близько 20 років співпрацюють із представництвом Народної спілки Німеччини. За цей період ексгумували та перепоховали більше 150 тисяч німецьких військових.

«У Вінниці дуже велике кладовище. В рамках цього проєкту ми маємо ділянку, де за нашою інформацією є православний цвинтар. Ми маємо дослідити і його», - додав Родіон Гамзаєв.

Головний архітектор Вінниці Євген Совінський подякував усім причетним до організації пошуково-ексгумаційних робіт. Адже перш ніж їх розпочати було зроблено не мало – отримали усі відповідні дозволи, привели у відповідність картографічний матеріал. 

Директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен показав унікальні світлини, які надав відомий колекціонер Ігор  Лановий.

«Перші поховання тут були на початку 1942 року. А православний цвинтар перестав існувати у 1970-х роках. Матеріал, який у нас наявний, не дозволяє зробити нам певних висновків. І ми вдячні, що буде досліджено не тільки німецькі захоронення, а й ділянки колишнього православного цвинтаря», - додав Олександр Федоришен.

Досліджуватимуть могили методом шурфування. Робитимуть це на тих ділянках, де немає забудови та комунікаційних мереж.  Рештки усіх загиблих німецьких військових буде перезахоронено.