Новини

Як у Вінниці впроваджують ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» розповіли під час засідання Коордради

05.07.2021

На збори Координаційної ради у хабі "Місто змістів" завітала заступниця директора з розвитку міжнародної співпраці КП «Інститут розвитку міст» Олена Орленко, яка розповіла про приєднання Вінницької міської ради до Партнерства «Відкритий Уряд» (OGP) та про План дій із запровадження цієї ініціативи у Вінницькій громаді.

У 2020 році Вінниця разом з Тернополем і Хмельницьким приєдналась до Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» (OGP). Вінницька міська територіальна громада взяла на себе відповідальність працювати з інститутами громадянського суспільства та іншими членами OGP з метою порядку денного відкритого врядування на місцевому рівні та покращення обслуговування органами влади своїх мешканців та мешканок.

В період з листопада 2020 року по липень 2021 року відбулись багаточисельні англомовні модулі, де були озвучені правила та вимоги, а також кращі практики та інновації в сфері відкритого врядування. Крім того, було створено Робочу групу з впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», до якої увійшли представники та представниці Вінницької міської ради та інститутів громадянського суспільства. Відбувались постійні консультації з координаторами OGP, представниками OGP в країнах Східного партнерства, Асоціацією міст України, Кабінету міністрів України, налагоджено комунікацію з українськими містами-учасниками проєкту, отримано менторську підтримку від International Center for Not-for-Profit Law (Вашингтон, США). 

Процес участі в Партнерстві «Відкритий Уряд» базується на Плані дій, який складається зі стратегічного бачення відкритого врядування територіальної громади та набору спільно розроблених зобов'язань.

Стратегічне бачення Плану дій із впровадження у Вінницькій міській територіальній громаді Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2021-2023 роках відповідає ключовому принципу Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, який передбачає максимальне залучення громадськості до розробки рішень та їх впровадження в життя, зокрема з широким використанням різних форм партисипативної демократії. Також, дана ініціатива підсилює Стратегію партнерства між інститутами громадянського суспільства та Вінницькою міською радою. 

Спільно з представниками інститутів громадянського суспільства визначені чотири зобов'язання, які увійшли до Плану дій:

• Розробити та впровадити Стандарти участі громадськості в прийнятті рішень Вінницької міської ради

• Розробити та впровадити Стандарти якості та належного врядування для інститутів громадянського суспільства Вінницької міської територіальної громади. 

• Розробити Положення про публічні консультації у Вінницькій міській територіальній громаді, як інструменту посилення відкритого врядування та впровадити публічні консультації.

• Створити мережу Офісів взаємодії для поширення та роз'яснення існуючих та нових інструментів участі, консультування ІГС (на основі досвіду HUB “Місто змістів”)

Приєднання до Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» надає Вінницькій територіальній громаді можливість широкого застосування світового досвіду у розбудові відкритого врядування на місцевому рівні, а також можливість ділитися своїми здобутками та досягненнями. 

Виконання зобов’язань Плану дій із впровадження у Вінницькій міській територіальній громаді Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2021-2023 рр. сприятиме підсиленню громадської участі: дасть можливість мешканцям громади, в тому числі приєднаних територій, бути партнерами і помічниками органів місцевого самоврядування задля розвитку рідного міста, підвищать інституційну спроможність ІГС.

Ініціатором та координатором впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у Вінницькій міській територіальній громаді є КП “Інститут розвитку міст”.

З проєктом Плану дій із впровадження у Вінницькій міській територіальній громаді Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2021-2023 рр. можна ознайомитись за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1g4Uy5Gu2fAHpGrANrzT4t6tADh6M8gzH/view?usp=sharing

Свої пропозиції та коментарі можете надсилати до 12 липня 2021 р. на електронну адресу:  orlenko_o@vmr.gov.ua