Новини

У Вінниці обговорили концепцію паркування на Замості

01.07.2021

Нещодавно у хабі за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) презентували та обговорили Концепцію паркування в районі Замостя.  Цей район має дуже високу інтенсивність автомобільного трафіку. Дослідники із компанії«А+С Україна» запропонували своє бачення організації паркування на Замості, аби розвантажити дороги та паркомісця.

Концепція паркування була розроблена в минулому році. Проектом займалися фахівці компанії «А+С Україна» спільно з Вінницьким національним технічним університетом на замовлення КП «Агенція просторового розвитку». В рамках проекту обстежували вулиці Замостя, робили аерофотозйомку території в різний час доби, підраховували авто на окремих ділянках, проводили соціологічні опитування.

DSC_1134.JPG

Директор Агенції просторового розвитку Максим Кравчук під час презентації зауважив, що зарезультатами дослідження GFK 2018 року 28% вінницьких сімей мають одну  машину, 1% має два автомобілі. 

«За результатами дослідження «А+С Україна», проведеного у липні  2020 року, було визначено, що вночі у будній день в районі Замостя паркується 5 716 автівок  при кількості мешканців 61 084. Це виходить близько 94 авто на 1000 мешканців. Дослідження проводили тричі за допомогою квадрокоптера. Одне із них проводилося о 05:00 ранку, щоб зафіксувати фактично нічний стан паркування. Інше - у суботу об 11:00, тоді  зафіксували 8000 автомобілів. Всього на Замості 10 813 паркомісць. Вночі паркується 5716 авто, в години роботи ринку – 7971. Вже зараз спостерігається брак простору для паркування в окремих частинах району.  Динаміка збільшення кількості авто на 11-13% щорічно робить питання впорядкування паркування особливо актуальним», - додав Максим Кравчук.

0.PNG

Координаторка проекту «А+С Україна» Оксана Мірошниченко презентувала дослідження,  яке робили з колегами рік тому.  Вона зазначила, що  паркування в районі Замостя має хаотичний характер. Авто щільно запарковують околиці популярних місць та магістральні вулиці, часто при цьому заважаючи іншим учасникам руху ,  частково порушуючи правила дорожнього руху. Особливо відчутні ці проблеми на проспекті Коцюбинського (до 400 авто в пікові години), навколо Центрального ринку (більше 900 авто), на Привокзальній площі та Привокзальній вулиці (до 300 авто). Крім того, ці магістралі притягують до себе не лише мешканців Вінниці, а й людей з Вінницької області.

1.PNG

«На основі зібраних та проаналізованих даних по інших містах, ми розробили наступні пропозиції до організації паркування у районі Замостя. В тому числі впровадження плати за паркування залежно від часу доби та потреб користувача. У вихідні дні найбільш проблемне  питання – це приїхати на ринок і припаркувати автомобіль. Також може бути створення наземних та підземних багатоповерхових паркінгів, такі приклади можна побачити у місті Цюрих. Ми пропонуємо виділити три зони. Найвища оплата - по просп. Коцюбинського, тому що тут паркування автівок найбільше заважає іншим учасникам дорожнього руху, зокрема громадському транспорту. Ми, таким чином, плануємо розвантажити просп. Коцюбинського. Друга зона – це район ринків і вул. Батозька та Привокзальна. Ми маємо стимулювати людей, які паркуються ближче до ринків, зупинятися далі, або на критих паркінгах. І третя – найдешевша зона», - розповіла координаторка проекту «А+С Україна» Оксана Мірошниченко.

3.PNG

Розробники Концепції  плату за паркування пропонують задля перерозподілу попиту на паркомісця та скерування водіїв до менш завантажених ділянок вулиць. Платне паркування можливе з 8:00 до 20:00 для окремих зон.

Перша зона – містить райони, найбільш перевантажені паркуванням, особливо таким, що створює небезпеку для користувачів і обмеження в русі на просп. Коцюбинського.

Друга зона - це вулиці, прилеглі до Центрального ринку: частини вулиць Тімірязєва, Некрасова, Шмідта. Також Батозької і Привокзальної та площі перед залізничним вокзалом.

Третя зона -  це інші вулиці, де проблеми з паркуванням виникають час від часу, вони не несуть загрози безпеці руху. Але через близькість до зон 1 і 2 вони не можуть бути безкоштовними для паркування, аби не перетягнути на них проблеми хаотичного паркування. Це вулиці Короленка, Тімірязєва, Шмідта, Острозького, Некрасова, Верхарна, які не прилягають безпосередньо до Центрального ринку; Замостянська та просп. Коцюбинського на ділянці від пл. Перемоги до Центрального мосту.

Решту вулиць району Замостя пропонується віднести до зони 4, де паркування безкоштовне.

«Агенція просторового розвитку займається проектом, який називається «Модель розвитку Замостя». Сьогодні можна констатувати те, що в цьому районі відбувається найбільша інвестиційна активність. А саме: реконструкція спорткомплексу по вул. Янгеля, парку Хімік, проекти на перспективу – «зелена миля» вздовж просп. Коцюбинського, реконструкція з реорганізацією руху по площі Привокзальній та інші. Також реалізується багато комерційних проектів. Метою моделі є поєднання інвестицій з трансформацією територій. Для вінничан важливо, щоб проекти підсилювали один одного. Робота, яка зроблена «А+С Україна», спрямована на те, щоб у місті вибудувати до 2030 року бачення першочергових заходів. І на перспективу - щоб саме в районі Замостя проблема паркування була вирішена. Коли буде введене платне паркування, поки говорити зарано. На сьогодні ми маємо тільки проект», - зазначив головний архітектор Агенції просторового розвитку Олександр Коротких.

Депутат міської ради, експерт з безпеки руху і сталої мобільності  Віктор Перлов під час дискусії зауважив, що плане паркування – це один із головних та найбільш ефективних способів управління трафіком.  

«За ідеологією та прикладами європейських міст, вартість паркування має бути настільки високою, щоб вільними залишалися до 20% паркувальних місць. Ми прекрасно розуміємо, що розташування вулиць дісталося нам у спадок ще з радянських часів. А динаміка кількості приватного транспорту настільки швидка і потужна, що всі охочі не мають змогу це зробити. Введення платного паркування – один із можливих сценаріїв виходу із цієї ситуації», - говорить Віктор Перлов.

З Концепцією організації паркування в районі Замостя можна ознайомитися за посиланням https://cutt.ly/rmor0Pb. А також подивитися трансляцію заходу за посиланням
https://www.facebook.com/0432sda/videos/501400611089691 .