Новини

У Вінниці відбулося друге засідання Ради Партнерства

23.06.2021

Про розробку документів про співфінансування і ресурсну підтримку інститутів громадянського суспільства з боку Вінницької міської ради та про розвиток культури Вінницької міської територіальної громади в рамках виконання Стратегії Вінниці до 2030-го року йшлося сьогодні,  23 червня на  другому засіданні Ради Партнерства.

“Ідея створення Ради Партнерства як платформи для діалогу між Вінницькою міською радою та Мережею «Місто змістів», яка об’єднує 47 організацій міста, є дуже слушною. Адже таке безпосереднє спілкування є дуже корисним для обох сторін, тому що це пряма можливість обговорити важливі питання та ініціативи для розвитку нашої громади” - зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

На засіданні представники і представниці Координаційної ради розповіли про напрацювання, які вже встигли зробити цьогоріч, зокрема про Стратегію партнерства між інститутами громадянського суспільства та міською радою, базу контактів та взаємодію між інститутами громадянського суспільства. 

За словами Галини Сегеди, Голови Координаційної ради громадської спілки «Мережа ОГС «Місто змістів» і Стратегія партнерства між ІГС та ВМР, і інші заходи допомагають налагоджувати якісну взаємодії між владою та громадянським суспільством.

«Координаційна рада, яка представляє Мережу ОГС «Місто змістів» працює від лютого цього року. Проте ми вже багато чого встигли зробити. Одним із наших найвагоміших напрацювань є Стратегія партнерства, яку ми спільно розробили з представниками і представницями Вінницької міської ради. Наразі працюємо над базою контактів громадських організацій Вінницької громади. Хочемо, аби ця база була актуальною і допомагала знаходити громадські організації за напрямками діяльності. Вважаємо, що це допоможе об’єднувати зусилля громадським організаціям відповідно до напрямків, а Департаменти ВМР зможуть знаходити профільні організації та долучати до проєктів», - розповіла Галина Сегеда.

Під час заходу йшлося також про розвиток культури в рамках виконання Стратегії 3.0, зокрема, розробка стратегії розвитку культури, створення локального культурного фонду, доступ до наявних інфраструктурних об’єктів та створення нових для проведення мистецьких проектів.

Як зазначила Олександра Венславовська, членкиня Координаційної ради громадської спілки «Мережа ОГС «Місто змістів», голова «Мистецького об'єднання «ПЛАЙ» у Вінницькій громаді потрібно налагоджувати комунікацію між митцями та Департаментом культури Вінницької міської ради і потрібен так званий «місток комунікації».

«Бо митців є дуже багато і в них усіх є багато питань. Вони всі не можуть ходити в Департамент, в Департамент теж не може весь час займатися лише цими питаннями. Ми започаткували такі діалоги на базі Хабу «Місто змістів» і там ми вирішуємо багато нагальних питання, формуємо пропозиції, з якими вже безпосередньо можна звертатися до Департаменту культури», - сказала Олександра Венславовська.

Учасники/ці заходу обговорили розробку документів про співфінансування і ресурсну підтримку інститутів громадянського суспільства з боку Вінницької міської ради.

За словами заступника начальника інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики та якості Володимира Хорошева механізм дофінансування соціально-культурних проєктів є, проте жодна громадська організація не зверталася щодо цього питання.

«Ми готові спільно з представниками/цями громадянського суспільства допрацювати це Положення і запустити такий механізм співпраці», - зазначив Володимир Хорошев.

У свою чергу Заступник директора департаменту – начальник відділу адміністрування якості Департаменту правової політики та якості Владислав Телень зазначив, що необхідно визначити хто нестиме відповідальність за комунальне майно у разі пошкодження, оскільки все комунальне майно знаходиться на балансі департаментів і відповідальність за нього несуть посадові особи.

У результаті зустрічі під час Ради Партнерства вирішили, що Департамент правової політики та якості, КП «Інститут розвитку міст» та громадські організації напрацюють відповідні Положення щодо співфінансування і ресурсної підтримки інститутів громадянського суспільства з боку Вінницької міської ради.

Довідково. Хаб «Місто змістів» став не лише платформою для взаємодії громади та влади, а й місцем концентрації зусиль громадських організацій для підтримки одне одного, взаємодопомоги та підсилення. 

Так, ще в липні 2018 року утворилась громадська спілка «Мережа ОГС «Місто змістів», яка сьогодні об’єднує 47 організацій громадянського суспільства. Громадська спілка діє відповідно до затвердженого Статуту, щороку проводяться Загальні Збори, де переобирається голова та члени Координаційної ради, які впродовж року здійснюють координацію роботи усієї Мережі.

КП «Інститут розвитку міст» у співпраці з Координаційною радою спілки розробили Меморандум про партнерство між Вінницькою міською радою та громадською спілкою «Мережа організацій громадянського суспільства «Місто змістів», який набув юридичного значення після офіційного підписання у липні минулого року. 

Відповідно до цього документу, було створено окремий орган - Раду Партнерства - за участі міського голови, заступників та керівників департаментів з однієї сторони та представників координаційної ради Спілки - з іншої. На засіданнях Ради Партнерства обговорюються важливі теми для розвитку міста, та відбувається двостороннє підсилення у різних тематичних аспектах для користі  усієї громади, зважаючи на приєднання нових територій в рамках децентралізації.

Зазначимо також, що хаб став не лише фізичним місцем для проведення заходів, а й платформою для взаємодії та комунікації органів влади з громадою. До розробки багатьох міських стратегій та програм долучались і громадські організації, і активісти, а більшість обговорень відбувались у хабі (ще до настання карантину). Варто згадати і «Концепцію інтегрованого розвитку – 2030», створення та впровадження програми «Громада за рівність», яка наразі успішно реалізується у Вінниці, «Концепцію цифрової партисипації», що  формує бачення розвитку електронної демократії на локальному рівні, «Програму розвитку соціального підприємництва», «Туристичну стратегія» тощо.