Новини

У Вінниці затвердили Стратегію партнерства між інститутами громадянського суспільства та міською радою

30.04.2021

Сьогодні, 30 квітня, депутати Вінницької міської ради на черговій сесії затвердили Стратегію партнерства між інститутами громадянського суспільства та міською радою. Документ є черговим кроком для налагодження якісної взаємодії між владою та містянами, а також спрямований на підтримку розвитку суспільства з боку міської ради. Основною метою Стратегії є покращення спільної відповідальності громадянського суспільства та органів влади, що відповідає цілі Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року.

Стратегія розроблена на 10 років. Додатком до документу є план реалізації на період 2021-2022 роки, в якому зазначені конкретні заходи та проєкти, які відповідають завданням Стратегії. Під час роботи над Стратегією було проаналізовано міжнародний досвід налагодження взаємодії між органами влади та громадськістю та відзначено суттєві відмінності щодо підходів організації такої співппраці. Так, наприклад, в деяких країнах це взаємні угоди між урядами (Велика Британія, Хорватія) чи парламентами (Естонія) з організаціями громадянського суспільства, а в інших - односторонні стратегії, прийняті урядами країн (Угорщина, Польща, Данія, Чехія). У випадку ж Вінниці - це вийшла спільна робота громадянського суспільства та муніципалітету.

В процесі роботи над документом було сформовано Стратегічне бачення взаємодії влади і громадянського суспільства у 2030, а саме:

“Інститути громадянського суспільства організаційно спроможні та інституційно розвинені, є професійними та експертними у сферах своєї діяльності. ІГС є надійними партнерами ВМР у розвитку та вирішенні потреб Вінницької міської територіальної громади та її жителів. ВМР надає ІГС фінансову, ресурсну та інформаційну підтримку для впровадження їх діяльності. ІГС та ВМР системно взаємодіють шляхом залучення ІГС відповідного спрямування до розробки та впровадження місцевих політик, через конкурси фінансової підтримки, соціальне замовлення та інші прозорі механізми взаємодії. Взаємодія відбувається на засадах рівності, прозорості, добровільної участі та взаємної відповідальності”

Документом передбачено два стратегічних напрями: 

1. Підтримка організаційної спроможності та ініціатив інститутів громадянського суспільства Вінницької міської територіальної громади

2. Підтримка та розвиток взаємодії інститутів громадянського суспільства і Вінницької міської ради

Над Стратегією працювала робоча група, до якої ввійшли представники та представниці громадських організацій та департаментів міської ради, координував написання та розробку даного документу “Інститут розвитку міст”. 2 квітня 2021 року проєкт Стратегії було презентовано публічно та винесено на громадське обговорення. Трансляцію можна переглянути за посиланням - https://bit.ly/2QREmC8

Після чого робоча група допрацювала документ із врахуванням отриманих коментарів та пропозицій. Проект було розглянуто усіма постійними комісіями Вінницької міської ради та сьогодні затверджено депутатами.

Нагадаємо, що раніше, у 2014 році, було розроблено міську програму сприяння розвитку громадянського суспільства, в рамках якої проводились заходи для підтримки громадських організацій. Окрім того, у “Стратегії міста 2020” був визначений пріоритет - “Формування сильної місцевої громади”. Цей стратегічний пріоритет передбачав налагодження системного діалогу та взаємодії між громадськими організаціями міста та Вінницькою міською радою через розширення участі інституцій громадянського суспільства у житті міста, стимулюванні їх розвитку та посиленні міської ідентичності.

"Одним із головних факторів розвитку міста є бажання усіх представників і представниць громади докладати максимум зусиль, щоб і надалі Вінниця була європейською комфортною міською громадою, яка постійно вдосконалюється, знаходить нові ефективні відповіді на виклики. Досягти цього можна лише через співпрацю та співвідповідальність як Вінницької міської ради, так і широкого кола громадськості. Попередній досвід Вінниці демонструє, що постійна комунікація та бажання чути одне одного сприяють побудові довіри, подоланню умовних та реальних бар’єрів задля ефективного вирішення важливих суспільних проблем. При цьому взаємодія має відбуватись з чіткою метою на засадах рівності, прозорості, людської гідності, поваги до прав людини та з дотриманням домовленостей задля досягнення запланованих результатів. Віримо, що в подальшому і досвід розробки та написання Стратегії партнерства вивчатиметься як успішний діалоговий кейс задля впровадження демократичного врядування в українських громадах..." - розповіла директорка КП «Інститут розвитку міст» Валентина Ткачук