Новини

Спільнота небайдужих: у Вінниці завершилася школа активних вінничан/ок “ActiveLAB”

20.11.2020

Другий рік поспіль у Вінниці організовують школу активних вінничан і вінничанок "ActiveLAB”. У 2020-му році, в зв'язку з карантинними обмеженнями, навчання дещо відрізнялося від минулорічного. Так, під час другої школи переважна більшість зустрічей, лекцій та практичних занять відбулись онлайн.

Своє бажання щодо участі у школі цього разу виявили 32 активних вінничанина та вінничанки. Вони заповнили реєстраційну форму та пройшли відбір для участі у проєкті.

В онлайн-форматі перших п’ять днів учасники: 

- дізнались про рівні участі громадян у процесі прийняття рішення, розглянули різні моделі, запропонувати конкретні кроки для переходу з нижчих рівнів взаємодії на вищі;

- ознайомились із проектним циклом та інструментом “Дерево проблем”, визначили проблеми, над вирішенням яких хотіли б працювати надалі;

- навчились формулювати мети, завдання, описувати конкретні дії в проекті та визначати очікувані результати, а також дізнались про формування бюджету та роботу з ризиками; 

- познайомились із пріоритетами розвитку міста;

- дізнались про інструменти участі, в т.ч. електронні;

- ознайомились з основними етапами адвокаційних кампаній та секретами їх успішного проведення.

В останній 6-й день відбулась зустріч учасників у хабі “Місто змістів”, під час якої присутні визначили бар’єри, які заважають громадській активності та напрацювали ряд пропозицій для уникнення професійного вигорання.  Також відбулось офіційне вручення сертифікатів та подарунків.

Головним результатом, звісно, стало поповнення спільноти активних людей Вінниці та напрацювання подальших ідей для розвитку вінницької громади. 

Над проектом працювали тренерки та тренери: Вікторія Турчак, співзасновниця та керівниця громадської організації “Освітній простір 2.0”, Олена Солоїд, засновниця та заступниця керівниці громадської організації “Освітній простір 2.0”, фахівець із просторового планування КП “Інститут розвитку міст” Назар Коваленко, Валентина Ткачук, начальниця відділу розвитку громадянського суспільства КП “Інститут розвитку міст”, Софія Сакалош, регіональна координаторка швейцарсько-української Програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» у Вінницькій області (EGAP).

З відгуків учасників та учасниць про школу: "Дуже дякую за структуровано наданий матеріал. Важку інформацію донесено легкими словами та прикладами"

"Повністю виправдалися очікування щодо обміну досвідом та спілкуванням з цікавими людьми"

"Все було досить круто та грунтовно, не нудні лекції та практичні роботи, які заоохочували. Також виніс для себе багато цікавого та зрозумів, рівні взаємодії громадян, "Дерево проблем" та як морально не вигоріти та багато чого іншого"

"Прийшла в школу за неформальною освітою та новими знайомствами з людьми з "вогниками в очах". І отримала це"

Проект реалізує ГО «Освітній простір 2.0» у партнерстві з громадською спілкою «Мережа організацій громадянського суспільства «Місто змістів», КП «Інститут розвитку міст» за підтримки Вінницької міської ради.