Новини

Як у Хабі дізнавались, долучались і діяли відомі громадські діячі з Вінниці та Києва

14.11.2019

26 жовтня у Вінниці відбувся неФорум-активація «Дізнавайся. Долучайся. Дій», який організували ГО «Освітній простір 2.0» у парнерстві з КП «Інститут розвитку міст» та Мережею ІГС «Місто змістів». Цей захід є одним із компонентів проекту «ActiveLab: підвищення громадської активності у Вінниці», який отримав фінансову підтримку від Вінницької міської ради в рамках конкурсу соціально-культурних проектів у 2019 році. Іншим компонентом є “Школа активних вінничан(ок), яка відбудеться вже 15,16 та 17 листопада.

Світлина від HUB Місто змістів.

Нефорум-активація «Дізнавайся. Долучайся. Дій» був важливий не лише через те, що тема громадської активності є актуальна сьогодні не лише у нашому місті, а й в усій Україні, а й через те, що це – проект партнерства влади і громади, який був напрацьований спільно з Мережею ОГС «Місто змістів» ще в 2018 році під час стратегічних сесій у хабі. Такий неФорум надав можливість мешканцям та мешканкам міста послухати досвідчених громадських діячів з Вінниці та Києва, познайомитись із діяльністю понад 20-ти громадських організацій та спільно подумати про виклики у громадській активності і можливі шляхи їх вирішення. А ще, звісно, поспілкуватись, побачитись, зав’язати нові контакти, обговорити ідеї та корисно провести суботній день.

Розпочався захід із панельної їна тему «Змісти активності та взаємодії» за участі Ірини Соловей, соціальної інноваторки, президентки громадської організації Garage Gang Ґараж Ґенґ, співзасновниці платформи соціальних інновацій Велика Ідея. Big Idea (м. Київ), Софії Мельник,  експертки з інтегрованого розвитку міст, начальниці відділу інтегрованого розвитку “Інституту розвитку міст”, співавторки “Концепції інтегрованого розвитку Вінниці - 2030” та Юрія Степанця,  голови ГО Nashe Podillya / Наше Поділля, голови правління громадської спілки Громадські Ініціативи України, в минулому голови Мережі ІГС «Місто змістів». Модерувала дискусію Аліна Дяченко, директорка КП "Інститут розвитку міст".

З найважливішого, що сказали спікери на публічній дискусії:

Аліна Дяченко: «За час існування хабу «Місто змістів» у нас відбувалась постійна синхронізація та діалог між тим, чого прагнуть активні мешканці, громадські організації, чим займаються департаменти міської ради. Це одне із важливих завдань як «Інституту розвитку міст», так і «Міста змістів». Але для того, щоб іти на діалог з чиновником, як на мене, важливо, щоб і громадські активісти, і люди, яким не байдужий розвиток власного міста, також розуміли, чому вони це роблять. А для цього важливе спілкування між собою, в середині сектору, ГО з ГО, ГО з мешканцями, людей з людьми. І за майже два роки в хабі насправді відбувалась ця комунікація, тут перезнайомились дуже багато людей, тут виникло багато ідей, тут зародилось багато проектів, які сьогодні вже втілюються у Вінниці. І один з них - це неФору-активація «Дізнавайся. Долучайся. Дій».

Світлина від HUB Місто змістів.

Ірина Соловей: «Сьогодні ми маємо справу з комплексними проблемами, тому їх треба вирішувати теж комплексно, детально вивчаючи з усіх боків. Для цього треба посилювати спроможність громадянського суспільства, а для цього наша організація пропонує фокусуватись на 4 напрямках: аналітика, стратегування, навчання та підприємництво. На жаль, аналітика у нас потребує розвитку, нам не вистачає якісних досліджень у будь-якій галузі, і як результат – часто ми не помічаємо вигорання і губимо людину. А нам потрібно вчититись життєзарадності, тобто «давати собі раду в житті» в будь-яких умовах та при будь-яких обставинах, спромогтись знайти відповідь на виклики та бути готовим «тягнутись за можливостями». І за для цього ми маємо практикувати емпатію, бути уважними до себе, відновлювати свій емоційний стан, а завдяки тому ми навчимося вибудовувати певні цінності. І от коли ми побачимо, які цінності несемо самі, ми зрозуміємо, які цінності несуть люди поруч з нами»

Світлина від HUB Місто змістів.

Юрій Степанець: «Мрію неможливо осягнути одному, нам потрібні люди поруч. І так історично сталося, що найближчою інституцією до людини є громадська організація. Та важливо пам’ятати, що перш ніж говорити про практичні речі та про те, як долучатися і як діяти – важливо подумати для чого усе це потрібно. Якщо ми хочемо зміни – їх потрібно готувати, а для цього варто збиратись, говорити і діяти спільно. Кожні 100 років країни мають шанс на зміни. Українці в цьому чемпіони, ми кожні 10 років ми маємо такий шанс, але чи використовуємо його? Тому існування таких майданчиків між ГО, активістами та владою – є хорошою можливістю готувати зміни. Сподіваюся, що ми доживемо до того часу коли громадський сектор будуть сприймати серйозно, цінувати та давати можливість впливати на зміни. Але для того громадський сектор має бути сильний і об’єднаний»

Світлина від HUB Місто змістів.

Софія Мельник: «Ментально так склалось, що ми завжди очікуємо когось, хто прийде і зробить нам щастя. А ми ж навпаки маємо співпрацювати, створювати історії і, найголовніше, вірити в тих, хто поруч. Нам треба перестати вірити популізму, а усвідомити, що тут на локальному рівні ми впливаємо на глобальний рівень. Але для того нам треба напрацювати спільне бачення. І, на щастя, у Вінниці таке бачення є – це  "Концепція інегрованого розвитку Вінниці – 2030» або, іншими словами, план розвитку та просторових змін на території міста на найближче десятиліття. Насправді, це достатньо велика комплексна робота і ми усі разом можемо долучитись до її виконання»

Світлина від HUB Місто змістів.

Після такої натхненної та глибоко змістовної 2-х годинної дискусії, учасники та учасниці неФоруму-активації мали можливість почути презентації громадських організацій Вінниці, які працюють за 4-ма тематиками: "Права людини, гендер, е-демократія", "Сталий розвиток, урбаністика, екологія", "Культура, туризм, міжкультурний обмін", "Активізм, освіта, просвіта", а опісля подумати над викликами у своїх сферах та шляхами їх подолання. Але про це ми напишемо в наступних статтях!